duminică, 8 noiembrie 2015

Actualitatea unei predici bazate pe Decalog - clasa a XI-a

Meditaţii online la limba română # Analize gramaticale online # Teste pentru admitere # Forumul orei de limba română # Integrame online # Jocuri lingvistice şi literare # Spânzurătoarea

Clasa a XI-a, manualul editurii ART, coord. Mircea Martin
Ex.6/pag. 53
Deliberați asupra actualității / inactualității unei predici bazate pe Decalog, mai ales dacă auditoriul s-ar compune din tineri de vârsta voastră.

O predică este o cuvântare (o ”didahie”, cum ar spune Antim) rostită de un cleric în biserică, în care se explică și se comentează un text biblic și se dau credincioșilor îndrumări morale. Decalogul cuprinde cele zece porunci religioase și morale din Vechiul Testament, revelate de Dumnezeu lui Moise, pe muntele Sinai. Se pune întrebarea dacă o predică bazată pe Decalog ar fi sau nu actuală, mai ales dacă auditoriul s-ar compune din tineri de 16-18 ani. Ce înseamnă să fie actuală? Înseamnă să aibă importanță pentru vremurile de acum, să fie la ordinea zilei. 
În opinia mea, o predică bazată pe Decalog este de foarte mare actualitate, în sensul că tinerii de azi au mare nevoie de ea. De ce spun asta? 
În primul rând, pentru că valorile morale exprimate în Decalog nu și-au pierdut actualitatea pentru societatea de azi. Să nu ucizi, să nu furi, să-ți cinstești părinții, să nu mărturisești strâmb etc. rămân fundamente absolut necesare ale comportamentului social modern și vor rămâne, cred eu, și în lumea de mâine. Civilizația noastră iudeo-creștină s-a creat pe temelia lor. Odată cu ele, va dispărea și ea. 
În al doilea rând, o predică bazată pe Decalog este actuală, pentru că, mi se pare mie, tinerii de azi sunt lipsiți de îndrumare. Deși educația morală și educația religioasă sunt cuprinse în programa școlară, ele se fac formal, fără să atragă elevii, fără să le meargă la suflet și să le influențeze personalitatea. Nu cred că tinerii de azi - în majoritatea lor - știu măcar ce este Decalogul sau, dacă știu, au reflectat serios asupra lui și au asimilat învățăturile de acolo. Totul pleacă de la modul în care se predau morala și religia în școală. O predică bazată pe Decalog ar fi actuală, așadar, dacă ar fi prezentată în așa fel încât să stârnească interesul și curiozitatea. Cum s-ar putea face acest lucru însă nu știu. Nici familia, nici școala, nici biserica nu par să știe, din păcate. 
Al treilea argument în favoarea predicii bazate pe Decalog derivă din starea morală a societății de azi, care, mie personal, nu-mi dă motive de mulțumire. Hoția, corupția, minciuna, înșelătoria par mai virulente ca oricând. Mass-media ne prezintă zilnic cazuri de persoane publice, aflate la vârful societății, care ajung în vizorul justiției. Vedem în jurul nostru cum comportamentele sociale se degradează. Tinerii sunt cei mai expuși, tocmai din cauza vulerabilității lor morale. Ei sunt la vârsta întrebărilor, a căutărilor, la vârsta la care au mare nevoie de modele. Ce modele le oferă societatea? Politicieni ariviști și corupți, oameni de afaceri care și-au clădit averile pe fraudă și șpagă, vedete de showbiz vulgare și imorale etc. Racilele adulților se propagă către tineri. Vedem și auzim tineri care fură, care mint, care înșală, care nu-și respectă părinții, care nu au niciun fel de valori morale. 
În concluzie, în opinia mea, o predică bazată pe Decalog, adresată tinerilor de azi este de mare actualitate, pentru că valorile morale biblice sunt însăși baza civilizației noastre, pentru că familia, școala și biserica nu par să-și îndeplinească mulțumitor rolul și pentru că tinerii înșiși sunt vulnerabili la viciile unei societăți care pare că s-a degradat din punct de vedere moral.


Planul compunerii poate fi găsit pe Blogul profesorului de limba română.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu