joi, 4 noiembrie 2010

Caracterizarea doamnei Georgescu, din "Tren de plăcere", de I. L. Caragiale

Madam Georgescu este unul dintre personajele schiţei Tren de plăcere, de I. L. Caragiale. Împreună cu soţul, Mihalache, fiul, Ionel şi mama, cucoana Anica, pleacă să se recreeze la Sinaia, la sfârşit de săptămână. Acolo, membrii familiei se rătăcesc unii de alţii, şi-şi petrec ziua căutându-se reciproc.
După comportament, Georgeştii sunt nişte parveniţi. Ajunşi destul de înstăriţi, ei păstrează încă reflexele căpătate în mahalaua de unde s-au ridicat. Aspirând la înalta societate prin aspectul exterior, îşi trădează lipsa de civilizaţie prin vorbe şi comportament.
Astfel, doamna îşi pregăteşte cu grijă toaleta, neapărat în ton cu moda de la Paris: bluza vert-mousse, jupa fraise écrasée, pălăria asortată, umbreluţa roşie, mănuşile albe,  demibotinele de lac cu cataramă, ciorapii de mătase vărgaţi. Asta n-o împiedică să se comporte ca o ţaţă în tren, zborşindu-se la conductorul care se interesase firesc de vârsta băieţelului:
-         Da! Dar n-a-mplinit patru ani… Nu trebuie să ne-nveţi dumneata regula.
Evident, doamna Miţa minte: Ionel avea deja cinci ani şi ar fi trebuit să posede bilet.  Dar Georgeştii sunt calici şi, dacă pot să ciupă ceva, nu se dau în lături, în ciuda aerelor de lume bună.
Caracterul de nimic al celor doi soţi reiese şi din felul cum se comportă cu cucoana Anica. În timp ce ei se deplasează la gară cu o trăsură elegantă, pe bătrână o trimit cu tramvaiul. În tren, ei stau la clasa I, iar cucoana Anica, la clasa a III-a, cu bagajele. La Sinaia, ei se pregătesc să se cazeze la hotelul Regal, din centrul oraşului, în timp ce pe gramamà (aşa-i spune Ionel, de la grand-maman), o trimit (încărcată cu bagaje) la un hotel ieftin de lângă gară.
Caragiale o individualizează pe doamna Georgescu în raport cu soţul ei, presărând ici-acolo aluzii foarte subtile că dumneaei ar fi preferat să-şi petreacă timpul, nu cu soţul şi familia ei, ci cu locotenentul Mişu, acesta fiind motivul pentru care nu poate fi găsită cu niciun chip. ( De fapt, la Sinaia, ea dispare pentru cititor,  doar se vorbeşte despre ea. ) Noaptea, în timp ce dl Georgescu doarme, obosit după îndelungile preumblări prin Sinaia în căutarea consoartei sale, aceasta se distrează în compania unui grup de prieteni, - din care face parte şi locotenentul -  până la cinci dimineaţa. 
Ajunsă înapoi la Bucureşti, madam Georgescu se destăinuie mamei sale, spunându-i  ce mult i-a plăcut la Sinaia, cât de fermecată  a fost de plimbarea sub lună, cu trăsurile la pas, acompaniată, pe de o parte, de susurul apei de munte şi, pe de alta, de cântecul lăutarilor şi al  dlui locotenent Mişu:
-Ah! Mamiţo! Menuetul lui Pederaski…mă-nnebunesc!
Amestecul grotesc de lună, susur de ape, trăsuri cu lăutari şi menuet cântat din gură, precum şi pocirea ( trivial – sexuală ) a numelui compozitorului Paderewsky pun în evidenţă cât se poate de elocvent vulgaritatea şi incultura mahalagioaicei cu pretenţii de doamnă, numită sugestiv Miţa Georgeasca.

29 de comentarii:

  1. Astfel, doamna îşi pregăteşte cu grijă toaleta,
    asa ii ? "cu grija toaleta"?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun...Dar o sa vad ce iau maine pe el >:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mersi, mersi !
    Dar altadata sa nu utlizati cuvinte asa de complexe :))
    Daca va exprimati, exprimati-va mai simplu, daca se poate :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Putea sa foloseasca cuvinte mai simple dar nu luai 10 luai 7 :))

      Ștergere
    2. Mie, din contra, mi s-a părut ca a folosit cuvinte mult prea familiare

      Ștergere
    3. ar fi mai bn, ca asa nu se prinde profa ca ai copiat de pe net =))

      Ștergere
    4. Nu trebuie folosite cuvinte complicate ca sa iei 10 ;)

      Ștergere
  4. asta nu e caracterizare mai de graba e o descriere nu are:portret fizic si moral nu are caracterizare directa indirecta

    RăspundețiȘtergere
  5. din cate stiu eu caracterizarea are mijloace directe si mijloace indirecte..

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc.Mi-a fost de mare ajutor :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Am luat 4 din cauza ca nu este caracterizare ci este o descriere

    RăspundețiȘtergere
  8. 1.asta nu e caracterizare doar ai povestit
    2.cum sa fie bun....macar v-au verificat profesori???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da...am rata un 'i'

      Ștergere
    2. Va rog eu inainte sa copiati uitativa la comentari....apoi ganditiva si voi...oare e bine.....nu va luati dupa toti ....va faceti rau singuri





      By:Anonimus :D

      Ștergere
    3. Ce ratat esti. Se poate la fel de simplu sa adaugi tu ce ai nevoie. Tipic la romani, vreti totul sa fie pomana.Muie !

      Ștergere
    4. Macar vorbeste si tu mai frumos ca doar nu esti cineva asa mare, si imi dau si eu seama ca sunt oameni prosti.

      Ștergere
  9. In mare parte e ok....dar...unde e caracterizarea directa si indirecta? Asta e mai mult un portret fizic/moral... :P

    RăspundețiȘtergere